Αρματοδρομίες με μοτοσικλέτες, ένα ακραίο σπορ της δεκαετίας του ’20

Οι αγώνες αρμάτων μας είναι γνωστοί από την αρχαία Ελλάδα. Ειδικά οι Ηλείοι έχουμε ιδιαίτερους «δεσμούς» με τις αρματοδρομίες αφού διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία και σύμφωνα με το μύθο η πρώτη αρματοδρομία έγινε στην Ολυμπία μεταξύ του Πέλοπα και του Οινόμαου. Αρματοδρομίες διοργάνωναν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι αλλά και οι Βυζαντινοί. Μιλάμε την μετεξέλιξη ενός ακραίου, επικίνδυνου αλλά και συναρπαστικού αθλήματος όπως θα διαπιστώσετε στα βίντεο.

πηγή φωτογραφίας: www.visualnews.com

Κάποια στιγμή οι αρματοδρομίες καταργήθηκαν αλλά στο πρόσφατο παρελθόν, περίπου στη δεκαετία του 1920-30, αναβίωσαν, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν άλογα για την ώθησή τους αλλά … μοτοσικλέτες.

πηγή φωτογραφίας: www.hdforums.com

Αρματοδρομίες με μοτοσικλέτες διεξήχθησαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά το άθλημα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. (Τι περίεργο ε;)

πηγή φωτογραφίας: www.reddit.com

Το πρώτο άρμα που δέθηκε σε μοτοσικλέτα λένε πως κατασκευάστηκε το 1922, πιθανότατα ως αστείο δύο μαστόρων. Το 1925 όμως έγινε μόδα που κράτησε ως το τέλος της δεκαετίας του ’30. Αν αναρωτιέστε τι συνέβη και έγινε μόδα, η πιθανή απάντηση είναι η κυκλοφορία της κινηματογραφικής υπερπαραγωγής της εποχής «Ben Hur».

Από την ταινία “Ben Hur” [πηγή φωτογραφίας: en.wikipedia.org]
Αρχικά χρησιμοποίησαν μια ή δύο μοτοσικλέτες για να έλκουν το άρμα, αλλά αργότερα οι αναβάτες ζήτησαν μεγαλύτερες συγκινήσεις κάνοντας τις μοτοσικλέτες τρεις ή τέσσερις. Το άθλημα ήταν επικίνδυνο και πολλοί έχουν τραυματιστεί ή και σκοτωθεί κατά τη διάρκεια τέτοιων αγώνων ταχύτητας.

πηγή φωτογραφίας: www.visualnews.com

Σήμερα στην Αμερική γίνεται μια προσπάθεια να αναβιώσουν αυτοί οι αγώνες από τον επαγγελματία παλαιστή Buff Bagwell που διοργάνωσε πρωτάθλημα.

πηγή φωτογραφίας: motormania.com.pl

Αν σας άρεσε το άρθρο μου μοιραστείτε το με τους φίλους σας!