Λιβυκό: Κατ’ αρχήν συμφωνία για εκεχειρία

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό πρόβλημα έληξε με κατ’ αρχήν συμφωνία των χωρών που πήραν μέρος (αλλά και του ΟΗΕ) για εκεχειρία στη Λιβύη μετά από εννιά χρόνια εχθροπραξιών.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η Διάσκεψη εξελίχθηκε χωρίς τους δύο Λίβυους ηγέτες, Σάρατζ και Χάφταρ που απλώς περίμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης.

«Έχουμε δύσκολο δρόμο ακόμη μπροστά μας», είπε στη συνέντευξη Τύπου η Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα, συμφωνήσαμε όμως να σταματήσουν οι επιχειρήσεις». «Αποφασίσαμε να ελέγξουμε το εμπάργκο όπλων ενώ είναι σημαντικό πως Χαφτάρ και Σάρατζ συμφώνησαν σε πέντε επιτροπές που θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους ώστε να γίνει πραγματική εκεχειρία.»

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε πως από τη Διάσκεψη αυτή βγήκε ένα μήνυμα ειρήνης: Όχι σε στρατιωτική λύση. Όχι στην ανάμιξη ξένων δυνάμεων. Αποκλεισμός της χρήσης όπλων. Ο διάλογος για την ειρήνη θα συνεχιστεί.

Ενστάσεις Λαβρόφ για το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου

Δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των άλλων συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Βερολίνου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο».

«Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ωστόσο σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Φαγέζ αλ Σαράτζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, η συμφωνία για την ειρήνευση στη Λιβύη περιλαμβάνει πρόνοιες για την πολιτική μετάβαση της αφρικανικής χώρας, τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων, τη διατήρηση της εκεχειρίας και τη συνέχιση του διαλόγου, με μια σύνοδο στη Γενεύη μεταξύ εκπροσώπων των Σαράτζ και Χάφταρ.

Ωστόσο, όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε, οι δύο Λίβυοι ηγέτες, Φαγέζ Αλ Σαράτζ και Χαλίφα Χάφταρ, δεν συμμετείχαν στο τραπέζι της συνόδου, αλλά είχαν κατ’ ιδίαν επαφές με τους άλλους συμμετέχοντες στη σύνοδο, διότι οι διαφορές τους είναι «τόσο μεγάλες, που δεν μιλούν ο ένας στον άλλο».

Πομπέο: Στο πλευρό της Λιβύης

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Όσον αφορά τη διάσκεψη, είπε πως είχε σήμερα στο Βερολίνο παραγωγικό διάλογο με τους ομολόγους του για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη…

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!

Όλοι μπορούν να σχολιάσουν ελεύθερα. Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα Ελληνικά διαγράφονται. Υβριστικά κλπ σχόλια επίσης διαγράφονται.

Please enter your name here