Τα ιαπωνικά χαμόγελα που σε κάνουν να φοβάσαι

Πιστεύουμε γενικά ότι τα τέλεια ίσια και άσπρα δόντια είναι χαρακτηριστικό ενός πανέμορφου χαμόγελου. Οι υπηρεσίες ενός ορθοδοντικού και τα μασελάκια κοστίζουν πολλά λεφτά. Στην Ιαπωνία όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Έχουν άλλη αντίληψη για το «τέλειο χαμόγελο».

Ειδικά κεραμικά επιθέματα (yaeba) τοποθετούνται στα δόντια, τα οποία δημιουργούν ένα οπτικό αποτέλεσμα … σύμμετρης ασυμμετρίας. Δεν θα το πιστέψετε αλλά πληρώνουν τους οδοντιάτρους εκατοντάδες ευρώ για να καταφέρουν αυτό το αποτέλεσμα!

Πιστεύουν πως το yaeba κάνει το χαμόγελό τους να μοιάζει πιο γλυκό και οι ίδιες περισσότερο σεξουαλικές.

Τα μαύρα δόντια ως δείγμα υγείας και ομορφιάς και αριστοκρατικής καταγωγής

Υπάρχει ακόμα ένα παλιό ιαπωνικό έθιμο, το Ohaguro που φαντάζομαι προκαλεί τη θλίψη των Ευρωπαίων οδοντιάτρων. Στην ανατολική κουλτούρα και κυρίως στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα, τα κατάμαυρα δόντια ήταν δείγμα υγείας, ομορφιάς και αριστοκρατικής καταγωγής.

Η πρώτη συνταγή διατηρείται ακόμα στο ναό Todai-ji, στην αρχαία πρωτεύουσα της Νάρας, και συνδέεται με το όνομα του μοναχού που έφερε τις διδασκαλίες του Βούδα στην Ιαπωνία.

Η παραδοσιακή μέθοδος για την αλλαγή του χρώματος ήταν η κατάποση μιας χρωστικής ουσίας μέσα στο τσάι που οξειδώνεται με αποτέλεσμα να μαυρίζουν τα δόντια. Η γεύση της ουσίας ήταν έντονη και πικάντικη. Θυμίζει κανέλα και γαρύφαλλο, ενώ μέσα σε γλυκάνισο διαλύεται ευκολότερα.
Γι’αυτό πολλές φορές όσοι δεν ήθελαν να το καταπιούν νηφάλιοι, το ανακάτευαν με αλκοόλ.
Για να μονιμοποιηθεί το χρώμα, η ίδια διαδικασία έπρεπε να επαναληφθεί μια φορά την ημέρα ή μια φορά κάθε λίγες μέρες.

Την παράδοση Ohaguro έβγαλε από τη μόδα η αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας το 1873 όταν τόλμησε να εμφανιστεί δημόσια με λευκά δόντια. Στις μέρες μας, είναι σπάνιο, αλλά όχι και αδύνατο να βρει κάποιος γυναίκα με μαυρισμένα δόντια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!

Όλοι μπορούν να σχολιάσουν ελεύθερα. Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα Ελληνικά διαγράφονται. Υβριστικά κλπ σχόλια επίσης διαγράφονται.

Please enter your name here