Η τέχνη της τοποθέτησης αντικειμένων στο χώρο με σκοπό να δημιουργηθεί μια σύνθεση, πολλές φορές χωρίς νόημα, είναι βασικό χαρακτηριστικό του Ιμπρεσιονισμού.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αντικειμένου εγκαταλειμμένου στο χώρο, συναντάμε στο νησί Ross της Ανταρκτικής, όπου βρίσκεται ο ερευνητικός σταθμός McMurdo των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Lockheed Corporation κατασκεύασε 856 αεροσκάφη με χαρακτηριστική άτρακτο. Ένα από τα αεροσκάφη της σειράς χρησιμοποιήθηκε από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Dwight Eisenhower.

Ένα άλλο συνετρίβη στην Ανταρκτική κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του, στις 8 Οκτωβρίου του 1970, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, όπου και πάγωσε για πάντα… το αεροσκάφος ονομαζόταν «Πήγασος».

Ο Πήγασος πριν από τη συντριβή

Από την ανώμαλη προσγείωση δεν τραυματίστηκε σοβαρά κανένας από τους 80 επιβάτες. Το αεροπλάνο όμως δεν μετακινήθηκε ποτέ από τη θέση του και παραμένει ως σήμερα δίπλα στον ένα από τους τρεις αεροδιαδρόμους στο αεροδρόμιο του νησιού.

Αντίθετα, για να καταλάβουμε τη μοναδικότητα του εκθέματος, ο αεροδιάδρομος μετονομάστηκε σε “Snow-Ice Pegasus Runway”.

Ο Πήγασος πλέον είναι τμήμα μιας σύνθεσης που καλύπτεται από χιόνι εδώ και πενήντα χρόνια, ενώ οι αλλαγές στο τοπίο είναι ελάχιστες.

Οι επισκέπτες φροντίζουν να μην βυθίζεται εντελώς στο χιόνι καθώς σκάβουν γύρω του για να βγάλουν θεαματικές φωτογραφίες. Ο Πήγασος έγινε μια μοναδική αφίσα που πλέον χαρακτηρίζει τον τόπο του.