Στις 11 Μαΐου 2017 το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να αποσύρει το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS San Francisco από την ενεργό δράση και να το μετατρέψει σε εκπαιδευτικό πλοίο. Τι μας ενδιαφέρει αυτό; Το συγκεκριμένο υποβρύχιο πριν από αρκετά χρόνια έγινε διάσημο για το γεγονός ότι σχεδόν συνετρίβη … επάνω σε βουνό.
Συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου 2005, το υποβρύχιο έπλεε με μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (55χμλ/ω) σε βάθος 160 μέτρων, 675 χλμ. νότια του νησιού Γκουάμ. Η περιοχή δεν είχε βυθομετρηθεί επαρκώς και υπήρχαν ενδείξεις περίπλοκης τοπογραφίας του βυθού. Ωστόσο ο καπετάνιος Kevin Mooney αγνόησε τους κινδύνους με αποτέλεσμα στις 02:43 τοπική ώρα, το υποβρύχιο σε πλήρη ταχύτητα να προσκρούσει σε υποβρύχιο βράχο, καταστρέφοντας ολόκληρο το ρύγχος του κήτους του.

Από τα 137 μέλη του πληρώματος, 99 τραυματίστηκαν, κάποιοι σοβαρά ενώ ένας μηχανικός πέθανε. Παρά το σφοδρότατο χτύπημα, το σκάφος δε βυθίστηκε, χάρη στο σχεδιασμό SUBSAFE, που είχε υιοθετηθεί μετά την απώλεια του USS Thresher το 1963 και μάλιστα κατάφερε να επιστρέψει στο Γκουάμ. Το μέρος του ρύγχους που καταστράφηκε, έπρεπε να αλλάξει εξ ολοκλήρου, και αντικαταστάθηκε με αυτό του USS Χονολουλού που προοριζόταν για παροπλισμό. Το υποβρύχιο κατόρθωσε να υπηρετήσει άλλα οκτώ χρόνια πριν χαρακτηριστεί ως απαρχαιωμένο…